Arbetet med byavis omarrondering har förbättrats efter synpunkter från deltagande markägare.
De främsta nyheterna är
- Du som markägare får se ett förslag till ny fastighetsindelning innan du bestämmer om du vill omarrondera eller inte. Alla markägare bestämmer enskilt vad de tycker. Om kollektivets motstånd är för stort så blir det ingen omarrondering, byns samlade inställning avgör.
- Lantmäteriet, Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen deltar i hela arbetet.
- Befintliga vägar får en modern förvaltning med uppdaterade andelstal i samband med omarronderingsförrättningen utan extra kostnad för dig som markägare.
Utveckling av processen under 2024
I det nya arbetssättet är markägarna en central del av förarbetet inför en omarrondering. Markägarna och länsstyrelsen samtalar om vad en omarrondering skulle innebära för markägarna och om de är intresserade att gå vidare med en omarronderingsförrättning. Om det finns tillräckligt stort intresse hos berörda markägare, ansöker länsstyrelsen om en omarronderingsförrättning.
Ett förslag arbetas fram
Under omarronderingsförrättningens första del bjuder Lantmäteriet in till sammanträden där både Skogsstyrelsen och länsstyrelsen deltar. Lantmäteriet erbjuder önskemålssamtal med berörda markägare där man får prata om vilka önskemål som finns för den egna fastigheten. All berörd mark inventeras och värderas och Lantmäteriet tar fram ett förslag på ny skiftesplan.
Förslaget prövas om kollektivet önskar genomföra förrättningen
När markägarna har sett förslaget får de sedan kollektivt avgöra om de önskar genomföra omarronderingsförrättningen eller inte. Detta prövas genom att mäta markägarnas motstånd genom en opinionsprövning. Om förrättningen avbryts efter prövningen står länsstyrelsen för alla upparbetade kostnader.
Kostnader för genomförd förrättning
Genomförs förrättningen betalar markägarna ett fast hektarpris för den mark de går ur omarronderingsförrättningen med och länsstyrelsen bekostar överskjutande del. Under arbetet uppdateras även andelstal för befintliga vägar utan extra kostnad för markägarna och detta ingår i markägarnas fasta hektarkostnad.
Vill du veta mer om vårt arbetssätt?
Hör gärna av dig så kan vi berätta mer. Om ni är flera markägare som är intresserade kommer vi gärna ut till er by för ett möte.
Kontakta oss
Utvärderingar från tidigare markägare
Vill du veta mer om vad tidigare markägare tyckt kan du läsa de fullständiga utvärderingarna.
- Förarbete inför eventuell omarrondering i Sågen-Gopa – slutrapport | Länsstyrelsen Dalarna (lansstyrelsen.se)
- Slutrapport: Förarbete inför eventuell omarrondering i Andersbo, Sågsbo, Sörskog, Finnbo och Limbo | Länsstyrelsen Dalarna (lansstyrelsen.se)
- Förarbete inför eventuell omarrondering i Västbjörka – slutrapport | Länsstyrelsen Dalarna (lansstyrelsen.se)
Vill du veta mer om vad vi kan erbjuda är du varmt välkommen att höra av dig!